Inspiratiesessies

Inspiratiesessie tijdens BPUG seminar 2023

In de ochtend zaaien we en in de middag oogsten we. Nadat iedereen was geland op het communityplein hebben deelnemers van het BPUG seminar deelgenomen aan een aantal inspiratiesessies. Om te leren over recente en belangrijke ontwikkelingen in ons vakgebied. Vind hier downloads, blogs en verdiepingssessies over deze inspiratiesessies.


KWD-logo-1.png

De Quick Reference Card om 'betere' stuurgroep te krijgen

KWD Resultaatmanagement: Jaap Stoppels

In een promotieonderzoek naar het functioneren van stuurgroepen is door Jaap Stoppels onderzoek gedaan naar vier aspecten. De wetenschap achter stuurgroepen, hoe deze in de praktijk werken, de invulling van rollen in een stuurgroep en wat je kunt doen om een 'betere' stuurgroep te krijgen. De resultaten worden gedeeld in deze sessie en zijn tevens verwerkt in een Quick Reference Card. Een praktisch hulpmiddel voor het samenstellen en functioneren van stuurgroepen.

Download: Quick Reference Card

Lees meer: Wetenschappelijk onderzoek van Jaap Stoppels

Lees meer: Blog over deze inspiratiesessie

Verdiepingssessie: Schrijf je in voor 'Sturen op waarde in Agile projecten'


hogeschool-utrecht-logo.png

Wat kan de projectmanager leren van een Ultramarathon

​​​​​​​Hogeschool Utrecht: Jasper van den Brink

Jasper van den Brink is als docent aan de Hogeschool Utrecht betrokken bij de minor Projectmanagent en de masters Projectmanagement en Project, Programma & Portfoliomanagement. Door zijn achtergrond in de sociale wetenschappen is hij met name geïnteresseerd in de gedragsaspecten van het vakgebied. Daarnaast is Jasper een fanatiek hardloper waarbij het pas interessant wordt als de afstand de marathon ruim overstijgt, denk hierbij aan 100 tot 200+ kilometers. In deze inspiratiesessie neemt Jasper ons mee in de lessen die jij als projectmanager kunt trekken in het lopen van zo'n Ultramarathon.

Lees meer: Blog over deze inspiratiesessie


Productowner.nl-PO-Uitgelichte-afbeelding.png

Neem ownership over je eigen succes 

​​​​​​​Productowner.nl: Linus Wiggers

Productowner.nl is succesvol door het nemen van ownership. In deze sessie willen wij een aantal best practices toelichten die zijn samengebracht in "het product owner boek" (productowner.nl/boek). We leggen de cirkel van ownership uit en leggen een relatie met het product owner maturity-model. Wij nemen je tijdens deze sessie verder mee in het product owner canvas (productowner.nl/canvas) waarin we alle noodzakelijke aandachtsgebieden toelichten die een product owner in het vizier dient te houden om succesvol te zijn.

Download: Presentatie Succes door Ownership & Canvas

Download: Productowner canvas handout

Lees meer: Productowner canvas template

Lees meer: Blog over deze inspiratiesessie


Promista_transparant.png

Meer grip op (strategisch) portfoliomanagement door sprekende dashboards

​​​​​​​Promista: Jasper Dekkers

Heb je behoefte aan (interactieve) rapportages die in één oogopslag duidelijkheid geven over de status van je portfolio(‘s)? En die met beelden werken i.p.v. tabellen met cijfers? In deze sessie krijg je alles te weten over visueel aantrekkelijke dashboards met uitstapjes naar visualisatietheorie, hoe je met data effectief voorziet in de verschillende informatiebehoefte van strategisch en ‘normaal’ portfoliomanagement en hoe je rekening houdt met het volwassenheidsniveau van de organisatie.

Download: Presentatie Meer grip op portfoliomanagement

Lees meer: Blog over het seminar


image001.png

Collaboration: Een Bitter Sweet Salty Crunchy Sympfonie

GroupMapping: Emma van der Meulen, Paul van Wijngaarden, Tom Vuorinen

Er zijn 4 ingrediënten voor het ontwerpen en uitvoeren van succesvolle programma's en projecten: Mensen, Inhoud, Proces en Ruimte. Deze 4 ingrediënten zorgen voor de bitter | sweet | salty | crunchy  sympfonie die echt mooie samenwerking zo fijn maken.
Mensen maken het echte verschil, maar zonder de juiste inhoud, een goed proces en een inspirerende ruimte gebeurt er wat er altijd gebeurt. Hoe zorg je ervoor dat mensen echt geraakt worden? Hoe zorg je voor een sfeer waarin vertrouwen vanzelfsprekend wordt? Hoe zorg je ervoor, dat je versnelt? Hoe zorg je dat je ook dagen later nog de energie van de samenwerking voelt?
In de inspiratiesessie van GroupMapping ga je ervaren wat er gebeurt als mensen, inhoud, proces en ruimte samen in de kookpot gaan. Bereid je voor op een bitter, sweet, salty en crunchy ervaring, met interactie, inspiratie, spanning (en misschien zelfs een beetje sensatie)!


Agile_Leiderschap_Canvas_logo.png

Pas 'Inspect & Adapt' toe op jezelf en breng persoonlijke ontwikkeling in beweging

​​​​​​​Agile Leiderschap Canvas: Barbara Stam & Joost Comperen

Benut je jouw talent en potentieel zo goed mogelijk? Wat wordt de volgende stap in jouw ontwikkeling? In veel organisaties is het Agile werken geheel of gedeeltelijk geland. Dan sta je voor de uitdaging om in een steeds meer Agile wordende omgeving relevant te blijven. In deze sessie bespreken we wat dat betekent voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Hoe je erachter komt welke ontwikkelingen jij kunt doormaken. Dat breng je dan in beweging met behulp van het Agile Leiderschap Canvas.

Lees meer: Blog over deze inspiratiesessie

Lees meer: Het Agile Leiderschap Canvas

Verdiepingssessie: Schrijf je in voor de verdiepingssessie


Intermedius-logo-fc-rgb4x.png

Opdrachtgever & opdrachtnemer: samen succesvol sturen op verandering

​​​​​​​Intermedius: Otto ten Dam

Mis je als project- of programmamanager soms de regie door alle veranderingen binnen je omgeving? Krijg je de juiste onderwerpen op tafel bij het aansturen van afdelingen en in stuurgroepen? 
Tijd voor grip en samenhang; in deze sessie ga je aan de slag met het opdrachtgever-opdrachtnemercanvas: een effectief middel om met je opdrachtgever het goede gesprek te voeren over waarde. Zo krijgen jullie grip op alle veranderinitiatieven, zet je stuurgroepen in hun kracht en kun je anticiperen op knelpunten en risico’s. Ofwel: samen sturen op verandering vanúit de samenhang met andere initiatieven.

Verdiepingssessie: Schrijf je in voor de verdiepingssessie


LG_Fortes_FC_jpg.jpg

Meer halen uit je mensen door een andere aanpak van portfolio management

Fortes: Sander Nijenhuis

Ben je benieuwd wat bepalende factoren zijn voor de intrinsieke motivatie van medewerkers? Wil je graag weten hoe je met kleine praktische aanpassingen in het portfoliomanagement-proces de motivatie van medewerkers significant kunt vergroten? Kom dan naar deze interactieve sessie die is gebaseerd op concrete praktijkcases en het toonaangevende boek van Daniel Pink: Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us.​​​​​​​

Lees meer: Blog over deze inspiratiesessie

​​​​​​​