Maak kennis met de sprekers

Op donderdag 10 oktober is het weer tijd voor onze jaarlijkse Communitydag. Het thema is: de BPUG verandert, verander je met ons mee?

We zijn een community, dus maken de inhoud samen! Meerdere sprekers hebben al een zeepkist geclaimd om in de verschillende rondes met de aanwezigen de dialoog aan te gaan over een interessant onderwerp op het gebied van verandering en projecten. Hieronder lees je daarover.

Wil jij dit ook? Leuk! Meld je aan via info@bpug.nl of geef het op de dag zelf aan ons door. We zien je graag op 10 oktober in Utrecht!

Introductie_Ymkje-2.png

Tijdens onze projectcommunitydag opent cultureel antropoloog Ymkje Leijstra het programma! Als geen ander is zij bekend met transitiemanagement en inclusief leiderschap in tijden van verandering. Als je omgeving snel verandert, hoe blijf je dan goede gesprekken voeren, gedoe managen en tot gedragen besluiten komen? 

Haar keynote ademt de integratie van filosofisch en praktisch, met een nieuwsgierige blik. Door haar niet aangeboren slechtziendheid wordt ze gedwongen om letterlijk anders te kijken naar processen in organisaties. Vanuit daadkracht ontwart ze als ervaren manager complexe patronen en haalt ze incongruenties die verandering in de weg staan boven tafel. 




GM_CD-3.png

Om noodzakelijke veranderingen te realiseren, starten organisaties strategische programma’s. Maar hoe komt het dat het in veel programma’s niet vanzelf goed gaat? Wat is de blinde vlek in het huidige programmamanagement?

Groupmapping neemt je mee in programma's waarin samenwerking de norm is. Wat is ervoor nodig om de kanteling te maken naar open en proactieve programma’s waarin mensen met hart en ziel werken, plezier maken en samen duurzaam en gedragen resultaat boeken? Wat is er nodig om programma's zo te ontwerpen, dat je op een flexibele en open manier kunt anticiperen op veranderingen in de omgeving? Hoe word je toekomstbestendig in een wereld waar zekerheid een illusie is?

Het ontwerpen van samenwerking is een vak. GroupMapping beheerst dat vak.



ALC_CD.png

Vanaf de zeepkist gaan Barbara Stam, Joost Comperen en Frank Oeben in gesprek over de drie stellingen dat iedereen een Agile leider is, dat er in iedere organisatie projectmatig en Agile werken bestaat, en dat een growth mindset nodig is om te groeien.

Toen zij hun kennis en ervaring in Agile werken, Scrum, coaching, projectmanagement en ICT bundelden en combineerden met hun visie op persoonlijke ontwikkeling ontstond een tool om je te helpen je persoonlijke ontwikkeling vorm te geven: het Agile Leiderschap Canvas. Ga met Barbara, Joost en Frank het gesprek aan over de waarde van het inzetten van de Agile mindset voor persoonlijke ontwikkeling en hoe dit positief kan bijdragen aan de wendbaarheid van organisaties.




CD_WIN_Maurice_en_Erik-2.png

De wereld verandert snel en als verander organisatie blijf je innoveren om de snelheid bij te houden en een goed fundament te bieden voor de organisatie. Hoe zien wij als WIN deze veranderingen op ons afkomen en hoe combineren wij het gebruik van de diverse scrum methodieken, Obeya en ‘traditioneel’ projectmanagement om flexibel te blijven. Erik Verreijt en Maurice Alberts van WIN Project & Change Performance nemen je graag mee in deze wereld en geven je inzichten om over te discussiëren en met elkaar verdieping te bereiken. 





CD_Jaap_van_der_Deijl.png

Jaap van der Deijl gaat in drie rondes, drie verschillende dialogen: kleine projecten.

De uitdaging: Wat kunnen wij doen om de performance van projecten te verbeteren.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het succesvol afgeronde projecten tussen de 35 en 65 % ligt. Anders gezegd: minimaal 35% van de projecten wordt door de opdrachtgever als niet-succesvol bestempeld. 

In dit eerste blok gaan we op zoek naar wat jij als stakeholder nodig hebt om jouw rol beter te kunnen uitvoeren. 

Titel: Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg.

In het tweede blok gaan we op zoek naar ideeën en oplossingen die een positieve impact kunnen hebben op de performance van projecten. Jaarlijks wordt wereldwijd €50 biljoen in projecten geïnvesteerd. Als 35% het stempel ’niet succesvol’ praten wij over ruim €17 biljoen.  Als projectmanagement community zouden wij van onze fouten moeten leren, weten wat wel en wat niet werkt. Hoe kunnen wij onze kennis en ervaring delen, omzetten in initiatieven met een positieve impact.

Titel: 1+1+1=10 

Meer dan 30 jaar worden er initiatieven geïntroduceerd om de performance van projecten verbeteren. Stakeholders zijn nog steeds van mening dat het beter kan en moet. Hoe kan jij en wat kunnen wij als BPUG projectcommunity doen om de performance van projecten op een duurzame wijze te verbeteren.




CD_Fortes_Gido-3.png

Hybride organisaties: projectmanagementmethodieken worden vaak door elkaar heen gebruikt. Stel dat je directie meer Waterfall gericht is. Zij willen vanuit een traditionele eindbenadering een planmatige invulling zien. Maar op projectniveau wordt er op basis van het SAFe framework gewerkt. Verschillende werkwijzen binnen één organisatie. Hoe verenig je de doelstellingen binnen alle lagen op het gebied van verwachtingen, verantwoordelijkheden en samenwerking, als meerdere methodieken door elkaar lopen?   Gido Cooiman van Fortes gaat graag het gesprek erover aan.  





CD_Fortes_Marco-3.png

Capacityplanning. Wat gebruik jij als uitgangspunt om optimaal gebruik te maken van je capaciteit? Plan je op basis van competenties van personen of meer op skills of teams? Bekijk je alleen de meest kritieke resources of juist alle competenties en teams. En hoe ver vooruit kijk je? Al jouw keuzes hebben impact op de haalbaarheid en kwaliteit van je strategisch capaciteitsmanagement. Hoe bereik je voor jouw organisatie het ultieme resultaat? Met Marco Efftink van Fortes kun je hierover van gedachten wisselen!






CD_Ruysdael-3.png

Het thema van de zeepkistsessie is samenwerken. In de zeepkistsessie zullen Ron Bouwman en Luc Schouten van Ruysdael de essentie van persoonlijke drijfveren en teamdynamiek ontvouwen. Deze sessie belicht hoe authentieke inspiratie en gedeelde waarden de basis vormen voor succes en verhoogde productiviteit binnen elk project. Tijdens de sessie zal een verrijkende discussie plaatsvinden die inzicht geeft in het toepassen en verbeteren van samenwerken in een project.





CD_IPMA_Nederland-2.png

Volgens Gartner heeft AI in 2030 80% van de managementtaken overgenomen. Als alleen de helft ervan al waar is, is de impact voor ons vakgebied enorm. Met de uiteenzetting van dit toekomstbeeld, creëert Joop Schefferlie van IPMA Nederland een interessante stelling om het gesprek over aan te gaan. 






CD_Luc_de_Beer-3.png

Luc de Beer verzet bakens. Hij gaat met ons het gesprek aan over de reden voor projectfalen binnen de overheid: het gebrek aan professionaliteit onder openbaar bestuurders en een obsessie voor industriële belangen.







CD_Primaned-2.png

Hoe verschilt projectbeheersing van projectmanagement, en wat is de rol van LEAN-scheduling binnen een agile werkomgeving in complexe projecten? In deze sessie bespreken Paul Vogels en Suzanne Oudwater van Primaned hoe projectbeheersing een breder kader biedt voor het succesvol monitoren en bijsturen van projecten. Ze laten zien hoe LEAN-scheduling, als onderdeel van de agile methodiek, bijdraagt aan betere communicatie en juiste inzichten binnen projectteams. Aan de hand van een rollenspel en een casus binnen Oracle Primavera Cloud maken ze deze concepten tastbaar en praktisch toepasbaar.




CD_HU-2.png

Niet alleen bezoeken 100 studenten van de Masteropleiding Projectmanagement onze Projectcommunitydag, zij pakken ook, in samenwerking met hun docent(en) een podiumplek! Het onderwerp is missiegedreven  projectmanagement. 

Meer informatie volgt.






CD_Cimsolutions_Harm.png

We zijn als Agile leiders in de regel gericht op verandering. Toch kennen de omgevingen waarbinnen we dit realiseren meerdere belangen. Denk aan het spanningsveld tussen Run and Change; daar moet tegelijkertijd aandacht voor zijn vanuit de opdrachtomgevingen. Hoe gaan organisaties hier optimaal mee om? Wat betekent dit voor leiderschap? 

En, herken ik wat er in de organisatie speelt, hoe de belangen liggen?

In een interactieve vorm gaat Harm van Beek van Cimsolutions samen met jou op deze vraagstukken in, waarbij ook elementen van de theorie zullen worden belicht, zodat de deelnemers met meer inzicht hun omgeving zullen kunnen inschatten en beïnvloeden.



CD_Promista.png

Risico’s. We zien ze liever niet, maar ze zijn er natuurlijk wel. En als ze je project raken, kun je daardoor kaders flink overschrijden. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Daarom is het verstandig om van tevoren goed na te denken over mogelijke risico’s en hoe je daarmee wilt omgaat op het moment dat ze optreden. Maar hoe doe je dat? 

Ga in gesprek met PPM Consultant Chris Kegler van Promista over het hoe en wat van risicomanagement. Wat is een risico eigenlijk? Hoe breng je risico’s overzichtelijk in kaart? En is een risico alleen maar ‘negatief’ of kan het ook een kans zijn? Chris geeft je een inkijkje in de wereld van risicomanagement en hoe je dit in je eigen organisatie kunt meenemen en verbeteren.




CD_Harry_van_Irsel-3.png

Een grootschalig internationaal onderzoek heeft aangetoond dat het rendement van investeringen in projecten met meer dan 100% kan toenemen. Dat lukt alleen als lijnmanagement weer de regie over projecten gaat voeren en waardecreatie weer centraal stelt in projecten. Daartoe moeten waardecreatieprocessen van die organisatie weer op orde worden gebracht. Het waardecreatievermogen is de belangrijkste kerncompetentie van organisaties in de 21e eeuw.

Harry van Irsel illustreert de essentie van het onderzoek aan de hand van de volgende stellingen:

  • De business case is de belangrijkste oorzaak van waardeverspilling in projecten.
  • De business case is niet bedoeld om projecten te justificeren, maar projecten zijn bedoeld om de business case te realiseren.
  • In projecten treedt zoveel waardeverspilling op dat de meeste projecten verliesgevend zijn of slechts de break even halen.
  • Uitkomsten vormen de primaire maatstaf voor succes van projecten. 
  • Waardecreatievermogen is de belangrijkst kerncompetentie van organisaties in de 21e eeuw.

Ga met Harry in gesprek en deel vooral ook je eigen stelling over waardecreatie in projecten.



CD_Conclusion_Marco.png

Elke oplossing begint vaak bij een probleem. Als AI de oplossing is, wat is dan het probleem? AI heeft inmiddels zijn weg gevonden in ons dagelijks werk, oa. ChatGPT en Copilot zijn eenvoudig toegankelijk. Welke kansen zien we, maar ook welke bedreigingen bij het toepassen van AI in ons dagelijks werk?

Met Marco Blijenburg van Conclusion ​​​​​​​ reflecteer je op de toekomst van projectmanagement.




CD_Roel_Riepman.png

Onlangs gaf Roel Riepma twee in-company-trainingen waar opdrachtgevers en projectmanagers samen aan deelnemen. Het was een prettige vindtocht. De weg ernaar toe verliep via een advies-programma voor de realisatie van een toekomstbestendige meervoudige waarde strategie.

De potentiële projecten die eruit voortkwamen, werden opgenomen in het strategisch projectenportfolio en vervolgens als mandaat meegegeven aan de gekozen opdrachtgevers.

‘Hoe gaan jullie nu opdracht geven?’, was zijn vraag. Het gesprek leidde tot de keus om dat dit keer in trainingsvorm te doen en het opbouwende gesprek tussen opdrachtgevers en projectmanagers uit te laten monden in zowel geaccordeerde projectvoorstellen als getekende projectplannen!

Op de zeepkist deelt Roel de methode die hij heeft gevolgd van ‘strategische projectafbakening tot en met in samenhang uitgevoerde projectplan’. 

Met als onderliggende gespreksvraag: ‘hoe borgen we dat de strategie van een organisatie daadwerkelijk operationeel wordt uitgevoerd?’