Blog

Wat kan de projectmanager leren van een Ultramarathon?

Jasper van den Brink is als docent aan de Hogeschool Utrecht betrokken bij de minor Projectmanagent en de masters Projectmanagement en Project, Programma & Portfoliomanagement. Door zijn achtergrond in de sociale wetenschappen is hij met name geïnteresseerd in de gedragsaspecten van het vakgebied. Daarnaast is Jasper een fanatiek hardloper waarbij het pas interessant wordt als de afstand de marathon ruim overstijgt, denk hierbij aan 100 tot 200+ kilometers. In een inspiratiesessie  op het smeinar heeft Jasper ons aan de hand van het lopen van de ultra race Den Helder – Hoek van Holland 2 lessen geleerd over mentale kracht die je als projectmanager ook kunt toepassen. 

Denk bij een ultramarathon aan zo'n 24 uur achter elkaar hardlopen, in weer en wind, regen, storm, grote delen in het donker. Als dan ook nog je hulpbron uitvalt (de verzorger krijgt pech met de fiets dus daar gaat je eten en drinken) dan kun je je voorstellen dat je gaat malen in je hoofd, ieder pijntje extra beroerd aanvoelt en je er het liefste direct mee wil stoppen. Hoe zorg je dan dat je toch door blijft lopen? 

Mentale kracht: Visualiseren 

Jasper liet ons een mooi filmpje zien van Erben Wennemars die zittend op een stoel een 500m race visualiseerde. Met zijn ogen dicht kon je aan zijn lichaam zien dat hij de race van het startschot tot de finish volledig beleefde. Hij wist zelfs zijn eindtijd en misslagen te benoemen! Bij visualiseren wordt vaak de fout gemaakt dat je het eindresultaat (de finish of de overwinning) probeert te visualiseren. Dit helpt niet als je het tijdens je ultramarathon (of in je project) zwaar hebt en op wilt geven. Focus je in plaats daarvan op het hoe, het proces. Zie, voel en ruik wanneer en hoe het fout kan gaan en.... ga dan toch door. Als je dit heel vaak herhaalt raak je gewend aan de negatieve gedachten en ga je toch door. Zie dit als het verschil tussen onmiddellijk en uitgesteld plezier. 

Mentale kracht: Aanpakken van negatieve gedachten 

Als het negeren van die negatieve gedachte niet werkt leg hem dan op de pijnbank en vraag jezelf het volgende af: 

  1. klopt deze gedachte wel? 
  2. hoe erg is dit? 
  3. hoe lang duurt deze dip? 
  4. hoe serieus moet ik deze gedachte nemen? 

Deze 4 vragen werken ook prima bij gebeurtenissen die je niet hebt voorzien. 

 

Deze lessen werden door Jasper op een boeiende manier verteld aan de hand van foto's en situaties uit de wedstrijd. Hoe je gedachten de werkelijkheid in de greep kunnen houden werd voor mij het beste verbeeld in een foto waarin Jasper dacht heerlijk in de flow te zitten, maar bijna voorbij werd gelopen door een wandelende vrouw op leeftijd.  

Voor wie wil weten hoe het afliep.... Jasper heeft deze race gewonnen! 


Terugblik op een geslaagde dag
21dec

Terugblik op een geslaagde dag

Het is alweer ruim twee maanden geleden dat wij ons jaarlijkse feestje vierden in Vergadercentrum Domstad. Ik mocht de dag openen en...

Eigenaarschap en verantwoordelijkheid
13okt

Eigenaarschap en verantwoordelijkheid

Een sessie van een club van product owners op een seminar voor projectprofessionals. Kan dat wel? Wat ons betreft juist wel. Want bijna...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen