Blog

Eigenaarschap en verantwoordelijkheid

Een sessie van een club van product owners op een seminar voor projectprofessionals. Kan dat wel? Wat ons betreft juist wel. Want bijna iedere organisatie zit ergens op het spectrum van projectmatig en Agile werken. Zoals ik vorig jaar al schreef: alles is Agile en overal zijn projecten. Dat betekent dat je in organisaties allerlei functionarissen ziet met de meest uiteenlopende titels, die uiteindelijk allemaal elementen van de rollen 'uit de boekjes' in hun takenpakket hebben zitten. Lang niet overal zie je projectmanagers en product owners, maar er zijn wel mensen die verantwoordelijk zijn voor veranderinitiatieven, voor het verzamelen, afstemmen en prioriteren van wensen en eisen vanuit eindgebruikers. En dat moet allemaal naar een team van mensen dat de verandering uiteindelijk realiseert. Of ze dat nou echt puur projectmatig, in een programma, vanuit een portfolio of iteratief doen. En in de praktijk doen de meesten dit natuurlijk hybride. 

Tijdens de inspiratiesessie van Productowner.nl op het 25e BPUG Seminar (en eerste communitydag) ging het vooral over ownership. Over eigenaarschap dus. Hoe meer eigenaarschap een product owner neemt, hoe meer waarde hij(/zij/hen) levert. Zoals dat evenzo geldt voor een projectprofessional. 

Volgens de 'Cirkel van ownership' gaat eigenaarschap over visie, mandaat, budget en tijd.

Spreker Linus Wiggers (Partner bij Productwoner.nl) presenteerde een maturity model voor de rol van product owner. Van de 'Scribe' die alleen user stories opschrijft en in Jira zet naar de 'Entrepreneur' helemaal rechts die vooral strategisch acteert en ook budgetverantwoordelijk is. De Cirkel van ownership is te plotten op het Maturity model. De Scribe heeft vooral tijd. Tijd om alle meetings bij te wonen en alle lijstjes bij te houden. De Proxy (niveau 2) heeft naast tijd ook (wat) visie. De Business representative is het volgende niveau met meer visie en eigenaarschap. De Sponsor heeft mandaat en budget, maar veel minder tijd voor operationele zaken. De Entrepreneur is de visionair en neemt het team en de omgeving mee met mandaat en budget. Bij het schrijven van een boek over deze inzichten ontstond een hoofdstukindeling wat zich vertaalde in een canvas. Het Product Owner Canvas. In de bijbehorende handleiding vind je voorbeeldvragen om je te helpen met het invullen van het canvas. 

Uiteindelijk moeten alle zeven onderwerpen van het canvas afgedekt zijn. Maar dat betekent niet dat je het allemaal zelf hoeft te doen als product owner (of wat je titel ook is). Om succesvol een product te realiseren of door te ontwikkelen zal je na moeten denken over je (1) eigen rol, (2) de gebruiker, (3) het team, (4) de omgeving, (5) het maken, (6) het gebruiken en (7) de waarde. 

Als persoonlijk leiderschapgekkie vind ik stap 1 de meest interessante. De basis. De professional zelf. Beschik jij over de juiste competenties om je rol uit te voeren? Heb je de juiste randvoorwaarden geschapen om te kunnen presteren? Heb je voldoende visie, mandaat, budget en tijd om de rol in te kunnen vullen op de manier die bij jou en de organisatie past? Geen organisatie is hetzelfde dus rollen zijn niet vergelijkbaar en kan je niet met welk boekje dan ook in de hand invullen. Het zal gecustomized moeten worden. Tailor made naar de context waarin jij opereert. Dat is een taak die bij jou ligt. Of dat nou in je taakbeschrijving staat of niet. Alles wat in het canvas benoemd staat moet geregeld zijn. Pas dan gaat het werken. Kijk over de grenzen van je taak en je titel heen en neem eigenaarschap. 'GIFO', zei een manager ooit tegen mij. Get it f***ing organized. Heb je geen scrummaster? Dan moet je misschien zelf de events regelen. Functioneert een teamlid niet? Maak het bespreekbaar. Niemand om dat mee te bespreken? Coach hem zelf! 

Eigenaarschap betekent verantwoordelijkheid nemen. Dat gaat niet over of het je verantwoordelijkheid is of niet. Want dat is het sowieso.

Regel het of zorg dat iemand anders het regelt. Dan kom je verder. Zelf, als team en als organisatie. En je product ook. Of je project.


Wat kan de projectmanager leren van een Ultramarathon?
13okt

Wat kan de projectmanager leren van een Ultramarathon?

Jasper van den Brink is als docent aan de Hogeschool Utrecht betrokken bij de minor Projectmanagent en de masters Projectmanagement en...

Wil jij bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar stuurgroepen?
10jul

Wil jij bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar stuurgroepen?

Beste lezer,  Zoals je weet, rapporteren veel projectmanagers aan een tijdelijke stuurgroep voor een project of programma. Met namen als...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen