Blog

Alles is Agile en overal zijn projecten

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan het neerzetten van een geheel vernieuwd seminar. En toen we klaar waren schrok ik: "Er zit helemaal geen Agile in!" Met meteen twee vervolgvragen: 'Is dat zo?' en 'Is dat erg?' 

Het seminar gaat over de verandering van verandering, en wat dat voor gevolgen heeft voor ons als veranderprofessionals. Of projectprofessionals. We wilden niet alleen maar losse sessies uitstrooien over de deelnemers, we wilden een leerroute aanbieden, uitmondend in concrete actie. Aan de hand van vijf thema's die we tegenkomen in de praktijk. Deze vijf thema's worden uitgediept in vijf routes, die gefaciliteerd worden door onze partners. En ikzelf sponsor de keynote door voormalig baanwielrenner en topsportcoach (en tweemaal coach van het jaar) Hugo Haak. 

Terug naar de vraag. En de twee vervolgvragen. De vijf thema's gaan over hoe verandering in organisaties begeleid kan worden. Op projectniveau, op portfolioniveau, op teamniveau, juist vanuit de resultaten of vanuit capaciteitsmanagement. Waar zit Agile dan? Agile is overal. De wereld is agile. Met een kleine a. Niet de methodes, niet het manifesto. Maar wendbaarheid, flexibiliteit en adaptiviteit of aanpassingsvermogen is overal. Dat kan niet anders. Daar hoeven we ook geen sessies meer over te organiseren. Dat de wereld VUCA is. En ja, er zijn methodes die je kunnen helpen om deze mate van flexibiliteit in je organisatie in te bedden. Maar dat hoeft echt geen Scrum te zijn. En je hoeft ook je hele organisatie niet om te vormen naar Release Trains volgens SAFe.Ondertussen zijn heel veel dingen ook nog steeds een project. Met een kop en een staart. Die beginnen ergens en zijn op een gegeven moment echt klaar. Dat doen we niet meer met al die processen en templates uit de PRINCE2 manual. Dat kan ook met het nieuwe P3.express, dat in een van de routes wordt toegelicht. Tegelijkertijd is ook PRINCE2, of de variant PRINCE2 Agile, nog uitstekend toe te passen. Sterker nog, een PRINCE2 training wordt nog steeds op heel veel plekken gegeven en gevolgd en is wat mij betreft nog steeds aan te raden. Als je het maar inzet op een manier die past. En hoe projectmatig je ook werkt, je zal toch ook weer flexibel wendbaar en adaptief moeten zijn ten opzichte van de immer veranderende omgeving.

Dat maakt het er niet makkelijk op. Alles is Agile en (bijna) overal zijn nog steeds projecten. Wat betekent dat dan voor jou? En wat betekent dat voor ons seminar? In de routes van ons seminar ga je allebei de invalshoeken tegenkomen. En werk je toe naar inzichten en concrete acties die je de volgende dag in de praktijk kunt brengen.

Agile Leiderschap

Drie jaar geleden richtte ik samen met een aantal andere vakgenoten de Agile Leiderschap Commmunity op, waarmee we de samenwerking opzochten met de BPUG. De lijnen waren altijd al kort, omdat ik eerder al in het bestuur zat en toen vanuit mijn werkgever als hoofdsponsor betrokken was. Inmiddels heeft dat geleid tot een innige samenwerking. En ondertussen ben ik terug in het bestuur en zelfs voorzitter van de BPUG geworden. Omdat ik het belangrijk vind dat mensen zich ontwikkelen. Omdat ik inspiratie krijg en mijzelf verder kan ontwikkelen als ik me met dit vak bezig houd. Als coach, teamcoach, Agile coach en Scrummaster kom ik allerlei mensen tegen in uiteenlopende organisaties. Bijna iedere organisatie is wat we nu een 'hybride veranderorganisatie' zouden noemen. Ze bevinden zich allemaal ergens tussen projectmatig werken en een Agile organisatie. Met het onderzoek, de sessies en gesprekken en onze ervaring hebben we geleerd dat wij moeten beschikken over Agile leiderschapsvaardigheden. Wij als veranderprofessionals. Of projectprofessionals. Of hoe wij onszelf ook moeten noemen.

Agile leiderschapsvaardigheden zijn niet het behalen van een PSM I certificaat. Het is er niet op gericht om een bepaalde rol uit te kunnen oefenen. Het is gericht op het juist kunnen acteren in een moderne organisatie. En zoals ik al zei, iedere organisatie is Agile en bijna overal zijn projecten. Lang niet altijd wordt het zo genoemd. Maar dat betekent niet dat het niet zo is.

Op donderdag 10 november, woensdag 1 februari of dinsdag 18 april kan je deelnemen aan de training 'Jouw Agile Leiderschap Canvas'. Om te werken aan jouw Agile leiderschapsvaardigheden. Om te ontdekken waar jouw potentieel ligt en wat jij op jouw ontwikkelbacklog wil zetten. En natuurlijk blijft het niet bij een plan. Je gaat ook echt aan de slag. En omdat we vrij willen kunnen denken, de creativiteit willen stimuleren, doen we dat in de natuur.

Meer informatie vind je hier. Ik geloof dat deze training relevant is voor iedereen die aangesloten is bij de BPUG. Als lid, of als voorbijganger. Ik vertel je er graag meer over.

Is het dus erg dat het woordje 'Agile' bijna nergens staat in de teksten van het seminar? Wat mij betreft niet. Want het staat er vaak genoeg tussen de regels. En we moeten vooral niet gaan denken dat projecten niet meer bestaan. Alles is Agile en overal zijn projecten.

De trainingslocatie: De Deelgenoot in Empe


De route naar “Eenvoudig projectmanagement” 
09dec

De route naar “Eenvoudig projectmanagement” 

Voor de meeste projecten en mensen die projecten managen is een ‘makkelijke’ projectmanagementmethode goed genoeg, vergelijk het...

Nieuwe schoenen
12okt

Nieuwe schoenen

Verandering is wat ons bezighoudt. We delen best practices over verandering. Maar de verandering verandert. Deze verandering is...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen