Blog

Projectpolitiek

Op 20 juni 2023 vond er een boeiende BPUG-kennissessie plaats over Projectpolitiek, gehouden op het kantoor van KWD Resultaatmanagement in Nieuwegein. De sessie werd geleid door Luuk Ketel, een ervaren expert van KWD Resultaatmanagement op het gebied van project-, programma- en agilemanagement. De kennissessie draaide om de theorie van projectpolitiek, zoals beschreven in het gelijknamige boekje van KWD, dat onder andere geïnspireerd is door Machiavelli.

Om de theorie tot leven te brengen, werden er fragmenten uit de film "The Pentagon Wars" uit 1998 vertoond, waarvan meer informatie te vinden is op Wikipedia. De volledige film is beschikbaar op YouTube en is zeker de moeite waard om te bekijken.

Tijdens de kennissessie werden de deelnemers vertrouwd gemaakt met de theoretische aspecten van projectpolitiek aan de hand van het boekje. Vervolgens werden de fragmenten uit de film gebruikt om de theorie in de praktijk te illustreren. Na het bekijken van elk fragment werden de bevindingen en inzichten besproken binnen de groep deelnemers, waarbij de theorie uit het boekje als leidraad diende.

Om de deelnemers meer inzicht te geven in de politieke krachten die aanwezig zijn in hun eigen omgeving en projecten en om hun eigen politieke sensitiviteit te vergroten, hebben de deelnemers tijdens de kennissessie drie tests ingevuld. Deze tests zijn online beschikbaar op de website van KWD Resultaatmanagement.

De tests behandelden de volgende vragen:

1) In welke mate heb je te maken met politiek in je project?

2) In hoeverre ben je zelf politiek sensitief?

3) Ben je in staat om politiek te handelen?

De uitkomsten van de drie tests waren voor sommige deelnemers verrassend, terwijl ze voor anderen een bevestiging waren van hun eigen inschattingen. De testresultaten boden nu echter een onderbouwing voor hun bevindingen en inzichten. De deelnemers konden de resultaten van de tests gebruiken om hun eigen politieke sensitiviteit te evalueren en om te bepalen in hoeverre ze in staat waren om politiek te handelen in hun projecten.

De deelnemers waren unaniem in hun positieve reacties op de kennissessie. Ze vonden het leerzaam, nuttig én vermakelijk. De fragmenten uit de film en de daaropvolgende groepsdiscussies gaven de deelnemers een goed inzicht in de complexiteit van projectpolitiek en hoe deze zich kan manifesteren in de praktijk.

Al met al was de kennissessie over projectpolitiek een waardevolle ervaring voor de deelnemers. Ze gingen naar huis met een beter begrip van projectpolitiek, nieuwe inzichten in hun eigen politieke sensitiviteit en handelingsvermogen, en concrete handvatten om politieke uitdagingen in hun projecten aan te pakken.


Wil jij bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar stuurgroepen?
10jul

Wil jij bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar stuurgroepen?

Beste lezer,  Zoals je weet, rapporteren veel projectmanagers aan een tijdelijke stuurgroep voor een project of programma. Met namen als...

Recht voor Projectmanagers
09mei

Recht voor Projectmanagers

Inleiding Op donderdag 16 maart 2023 heeft Martijn Berk ruim twintig belangstellende leden en gasten meegenomen in een kennissessie over...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen