Blog

De bedoeling van verandering

Naast mijn werk als coach en trainer help ik organisaties met het organiseren van opleidingsaanbod en het (beter) laten functioneren van teams. In het verleden heb ik me ook in verschillende hoedanigheden bezig gehouden met het organiseren van verandering in organisaties. Onder het label ‘PMO’ vind je daar op deze website nog verschillende blogs over terug. Alhoewel ik me vooral richt op de rol van mensen, motivatie en samenwerking binnen organisaties blijf ik een fascinatie houden voor de procesmatige kant ervan. In mijn derde en vierde boek maakte ik de verbinding tussen motivatie en gedrag enerzijds en samenwerking en organisaties anderzijds.

Vanuit de boeklancering van ‘En nu Agile?‘ vormden we een community die inmiddels door het leven gaat als de Agile Leiderschap Community. Met die community organiseren we maandelijks een Agile Leiderschap Café. We trappen af met een casus en gaan daarna met elkaar in gesprek.

Kantelpunt

Toen ik in 2006 mijn PRINCE2 certificaat haalde was ik nog helemaal niet zo bezig met georganiseerde verandering. Ik was vooral bezig met lijnprocessen en resourcemanagement. Pas toen ik ook mijn papiertjes haalde voor MSP, P3O en MoP begon ik het grotere plaatje beter te begrijpen. Vanaf mijn balkon aan de Turkse rivièra schreef ik in 2013 over de verandering van verandering. Een ode aan de bedoeling. Ik herinner mij die avond nog goed. Of die fase. Het kenmerkt het kantelpunt van het procesdenken naar het mensdenken voor mij. Twee jaar later las ik het boek ‘Verdraaide organisaties‘ van Wouter Hart en leerde ik meer over de omslag van het systeemdenken naar het denken vanuit de bedoeling.

De oplossing of het probleem?

En dat is precies waar ik merk dat het iedere keer om draait in sessies vanuit onze community (inmiddels onderdeel van de BPUG). Inmiddels zijn de eerder genoemde methodieken uit de mode geraakt en hebben we het over Agile, Scrum, SAFE en Lean. Maar de uitdagingen zijn dezelfde. Hoe zorgen we dat het lukt? Hoe zorg je dat de verandering slaagt?

 

>>Lees verder op Ennuactie.nl


Waarom je 'team' als 'iiii' schrijft
22jul

Waarom je 'team' als 'iiii' schrijft

'There is no 'I' in TEAM', is een tegeltje dat nog wel eens voorbij komt. Want er is geen plek voor ego's in een team. Het gaat om het...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen