Carolien Glasbergen

Carolien Glasbergen

Carolien is meer dan 30 jaar werkzaam in de breedte van ICT, de laatste 13 jaar als projectmanager. Bij het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacy (van en voor de overheid) heeft zij de domeingroep ethiek opgericht. De interesse voor de ethische kant van digitalisering is daarmee flink aangewakkerd.

Sessie

S5

Tijd

13.30 – 14.30 uur

Zeven vragen die je altijd kunt stellen over ethisch ontwerpen.

Omschrijving

Er bestaan twee soorten mensen. Een groep die beseft dat ethiek noodzakelijk is bij de ontwikkeling van digitalisering en een veel grotere groep die zich daar niet van bewust is. Tot welke groep hoor jij?

Digitalisering is niet neutraal. We verzamelen veel gegevens en combineren deze om de burger of klant van dienst te zijn. We maken gebruik van geautomatiseerde analyses en beslissingen. Ook communicatie wordt steeds meer geautomatiseerd. In deze interactieve presentatie wordt onderzocht hoe de ethische kant kan worden meegenomen bij het ontwerpen. Uitgaande van mensenrechten, wetgeving en sensitive design wordt inzicht gegeven over ethiek. Aan de hand van een case en zeven vragen ontdekken we met elkaar: bestaat ethiek by design?